Óvoda, Nemzetiségek tere, testvérváros

Katolikus óvoda, rákoskeresztúri Nemzetiségek tere, új testvérváros: Csonkapapi

Rendeződik az Akácvirág utcai földszintes épület sorsa: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyit majd katolikus óvodát, vélhetően a Pál Apostol Általános Iskola és Gimnázium keretein belül. Az épület a méretei miatt évek óta üresen állt sajnos, hiszen csak 4 csoport elhelyezésére van benne lehetőség. Számomra különösen szimpatikus ez a hír, hiszen egy kihasználatlan épület kap szerepet Rákoskeresztúr életében, a 3-as körzet közepén ahol nem mellesleg anno én is elkezdtem iskolás éveimet.

Nemzetiségek tereMegszépül a Szent Kereszt tér még felújítatlan része, remélhetőleg idén augusztus 20-ig, a mellékelt kép szerint. A téren szerepet kap egy régi rákoskeresztúri faluképre emlékeztető alkotás, mely központi eleme lesz a Nemzetiségek terének, emléket állítva a helyi német és szlovák kisebbségeknek.

A mai testületi ülésen hivatalosan is elindult egy új testvérvárosi kapcsolat, melyet a kárpátaljai Csonkapapival kezdeményeztünk. Az ukrán válság kapcsán született meg egy olyan kezdeményezés, hogy a jelenlegi határokon innen működő önkormányzatok támogassák a Kárpátalján nehéz helyzetbe került, magyarok lakta településeket. Ez a kapcsolat mélyült el odáig, hogy a pusztán anyagi segítségnyújtáson felül (pl. közvilágítás támogatása 2015-ben) egy magasztosabb, testvérvárosi kapcsolat keretein belül folytassuk egymás segítését.

“Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség…”

Kategória: Cikk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.