XII. Keresztúr találkozó

2011. augusztus 26-28. között Rákosmente ad otthont a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozójának. Az eseményre Magyarországról és a határainkon kívülről több mint 1000 vendég érkezik a kerületbe, mely harmadszor ad otthont az eseménynek.

A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének története 1999-ben kezdődött. Észak-Magyarországon a Bodrog folyó áradásakor veszélyeztette, és részben elöntötte Bodrogkeresztúr alacsonyan fekvő településrészét, valamint több, a folyó melletti községet. Balatonkeresztúr község Önkormányzata testületi döntéssel anyagi, pénzbeli segítséget adott Bodrogkeresztúr község Önkormányzatának a károsult családok kárenyhítésére, megsegítésére. A két „távoli” Keresztúr között ezzel létrejött egy híd, egy kapocs, amely barátsággá, majd testvér-települési kapcsolattá alakult. A természeti csapás így lett összekötő és barátságot létesítő erő. Balatonkeresztúr és Bodrogkeresztúr községek önkormányzatai elhatározták, hogy megszólítják és meghívják a Keresztúrokat egy találkozóra, melyet 2000. szeptember 8-10. között tartottak meg. Rákoskeresztúr természetesen már az első találkozón részt vett. A hagyomány megmaradt, 2. alkalommal Rákoskeresztúr rendezte meg a találkozót 2007-ben.

A rendezvény nyitónapján több mint 90 fő teszi le állampolgársági esküjét, amelyet Riz Levente, Rákosmente polgármestere olvas elő. Az eseményen Rákosmente polgármestere mellett részt vesz Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere, a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke, a Keresztúr nevű települések polgármesterei, továbbá a kerület testvérvárosainak küldöttségei. A 3 napos rendezvényre 24 Keresztúr nevű település érkezik közel 1000 fővel. Az eseményen résztvevőket a kulturális bemutatóktól az előadásokon át a koncertekig változatos, érdekes programok várják.

A megnyitó után 14 órától megkezdődnek a kulturális bemutatók, közben 15 órakor a Vigyázó Sándor Művelődési Házban előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. Az első nap Wolf Kati (Eurovíziós Dalfesztivál) döntősének koncertjével, valamint a Vegas Showband különleges élő koncertjével zárul.

2011. augusztus 27-én (szombaton) folytatódnak a kulturális bemutatók, az Erdős Renée Házban 10-18 óráig több kiállítás is megtekinthető, 18 órakor pedig a „Liszt év” alkalmából képzőművészeti kiállítás megnyitására kerül sor, valamint A Rákoshegyi Bartók Zeneház barokk koncerttel várja látogatóit. Napközben 15 órától részt vehetnek a kerékpáros felvonuláson a KerekSE szervezésében, 19:45-től lesz az EU-kvízverseny ünnepélyes eredményhirdetése, majd este ismét fergeteges koncertnek lehetnek részesei. Palcsó Tamás Megasztárost hallhatják, valamint Szikora Robi és az R-GO szuperkoncertjén érezhetik jól magukat. A második nap tűzijátékkal zárul.

2011. augusztus 28-án (vasárnap) 10 órától a rákoskeresztúri evangélikus templomban Ökumenikus Istentisztelet keretében kerül sor a rendezvénysorozat záróeseményére.

A hőségriadóra tekintettel a melléklet programfüzetben jelzett helyszín változott, azonban minden más programelem változatlan.

Részletes program innen letölthető:

keresztúr találkozó_a5_n[1]

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

forrás: rakosmente.hu

A bejegyzés kategóriája: Cikk
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

XII. Keresztúr találkozó bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Herkli Antal hozzászólása:

    Kedves Dániel!

    Keresve, a Keresztúr Találkozóról az információkat, a Te oldaladra bukkantam először. Nagyon örülök, hogy tudtam képi és írott beszámolót kapni erről, a szívemhez, oly’ közelálló kedves eseményről. Így én is részese lehetek ennek a Találkozónak. (Az előzőn Nálatok is ott voltam)

    Szeretettel: Herkli Antal
    Ráckeresztúr

    Kedves Rákoskeresztúriak!
    Kedves Keresztúr Találkozó Résztvevői!

    Örömmel néztem a képeket, amit a XII. Keresztúr Találkozóról tettetek közzé. Sajnos az idei találkozóra nem tudtuk elmenni. Lélekben azonban ott voltunk a mai Találkozó megnyitóján, a Honosítási eskütételen. Együtt örültünk mindazokkal, akik a címeres MAGYAR igazolványt mutatták, és nekünk is csillogott a boldogság könnye a szemünkben.
    Sok – sok ismerős arc köszönt vissza a fényképekről.
    Szép, elegáns környezetet készítettetek a vendégek fogadására, és az ünneplésre.

    Szeretetteljes köszöntésünket küldjük a XII. Keresztúr Találkozó valamennyi résztvevőjének.

    További igen szép ünneplést, egy egész életre szóló barátságot adjon a Jó Isten, EMBER és EMBER között,
    KERESZTÚR és KERESZTÚR között.

    Baráti és testvéri szeretettel: Herkli Antal és felesége Magdi

    Ráckeresztúrról

  2. Baki Bálintné hozzászólása:

    Mi ott voltunk Anti bácsi! Felemelő és feledhetetlen megnyitó ünnepség volt. A három találkozó közül nekünk ez volt a legszervezettebb, legmagyarabb és a legemlékezetesebb. Szem nem maradt szárazon csak az INDEX riporterének! Különben is, ő mit keresett ott, otthon maradhatott volna, ha csak ennyit sikerült megértenie…

    http://index.hu/belfold/2011/08/26/velunk_jon_ossze_ujra_a_nagy-magyarorszag/

    Baki Bálintné
    Ráckeresztúr

  3. Petrőczy Dániel hozzászólása:

    Örülök, hogy másokat is jó érzéssel tölt el a Keresztúr találkozó. Remélem még sokszor átélhetem ezt a különleges hangulatot.
    Remélem jövőre is találkozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.